Post- och telestyrelsen har publicerat en film om nyttan med bredbandstjänster av olika slag. I filmen besöker de hushåll i olika delar av Sverige för att se hur de använder sin bredbandsuppkoppling i vardagen.

Nedan text är ur PTS broschyr ”Funderar du på att skaffa bredband?”:

Det finns många fördelar med snabbt och säkert bredband

  • Du kan lättare hålla kontakten med familj och vänner, exempelvis med videosamtal.
  • Om du blir sjuk kan du använda digitala tjänster som en del av din behandling.
  • Det blir även lättare att delta i utbildningar, föreningsliv och fritidsaktiviteter.
  • Med exempelvis fiber är ditt hem förberett för de smarta, digitala tjänster som nu snabbt växer fram i samhället.

Med snabbt bredband kan du och din familj surfa, titta på tv och film eller använda andra digitala tjänster, samtidigt, utan att bilden hackar eller tjänsterna blir tröga. Du kan koppla in larm, övervaka hemmet och styra exempelvis värme och lampor. Du kan hyra filmer och låna digitala böcker, e-böcker. Bank- och skattetjänster för din hushållsekonomi har funnits länge. Du behöver inte ha en dator för att koppla upp dig. Det går bra att använda bredbandsnätet även om du bara vill utnyttja det för telefon, tv  eller andra tjänster.

Tjänster som underlättar

Om du bor hemma och har behov av stöd, kan du ta hjälp av en rad digitala tjänster som underlättar vardagen. Olika kommuner erbjuder olika tjänster. Med videokommunikation kan du få viss vård och omsorg på distans, ofta i kombination med hembesök. Kontakt via bild eller video hjälper även anhöriga att få råd och stöd kring omsorgen hemma. Automatiska sensorer kan skicka information till hemtjänsten, till exempel om ett medicinskåp inte har öppnats på ett tag. Videosamtal med läkare och annan sjukvårdspersonal gör att du inte behöver resa lika ofta för din behandling. Du kan också ta del av din journal via internet, efter säker inloggning. Vissa medicinska tester kan du ta hemma, exempelvis blodtryck. Då överförs testresultaten direkt till läkaren som kan bedöma dem och ta kontakt med dig om det behövs.

Fibernätet kan jämföras med elnätet, som kom till Sverige i slutet av 1800-talet. Precis som med elen ger fibernätet helt nya möjligheter som i dag kan vara svåra att överblicka. När elen kom tänkte nog många att det var skönt att lätt kunna tända en lampa och lysa upp ett rum. Tills kylskåpet kom. Och spisen, tvättmaskinen och tv:n… I dag är det nog få som kan tänka sig ett hus utan el. Men att installera fiber är inte bara att ge sin bostad en lösning som är anpassad för tjänster som utvecklas i framtiden. Redan i dag finns det en mängd tjänster du kan använda i vardagen, i skolan och inom vård, omsorg eller samhällslivet.