Årets bystämma blev annorlunda

NYHET
April 19, 2021

Den 13 februari skedde någonting unikt i Näshulta. För första gången någonsin samlades upp emot 100 Näshultabor framför skärmarna ute i stugorna för att delta på sändningen av den digitala Bystämman 2021.

Bystämman 2021 var den tredje stämman i Näshulta och de två tidigare åren har kvällen bjudit upp till fest med mat, dans och härligt umgänge. Men på grund av pandemin var årets förutsättningar helt annorlunda. Vi var, som så många andra, tvungna att tänka om.

Men hur skulle vi kunna få till en trevlig Bystämma utan att ses? Lösningen blev att sända stämman digitalt, med allt vad det innebar av nya utmaningar kring deltagande, teknik och att skapa en känsla av gemenskap.

Det första vi gjorde var att kontakta förra årets festkommitté – Petra Karltorp, Ihréne Karltorp, Hanna Varis, Carina Andersson och Annika Karlsson. De var självklart med på tåget och de skapade kvällens roliga Näshultakryss och bokade Håkan Andersson som trubadur.

För att skapa känslan av gemenskap bad vi Christer Nordqvist på Magdakullan att kvällen till ära komponera en meny som kunde förbeställas och hämtas ut samma kväll. Menyn bestod av Caesarsallad med vitlökslevain och till dessert vaniljpannacotta med chokladflarn och färska bär.

Under den kyliga lördagskvällen samlades vi i ÅKE-gruppen – Åse Haukebö Roos, Kristina Larsson och Elin Ericsson på Hökärr, tillsammans med teknikern Alfred Magnusson från Dizzy Duck Productions för att sätta upp vår lilla ”studio”. Kvällens underhållare Håkan anslöt också och var med oss på plats hela kvällen.

Sändningen började kl 18.00, men redan klockan 17.45 så kunde man se och höra Håkans ljuva stämma. Inte ett öga torrt när han sjöng ”Jag är fattig bonddräng.”

Vi inledde med att visa en fantastiskt fin film från vårt vackra Näshulta som Mikael Lander gjort.

Därefter var det bara att hålla i hatten och hoppas att tekniken skulle vara med oss. Det kändes märkligt att stå där ensamma och prata in i kameran, men för att citera Kristina:

”Vi känner oss lite som Arne Weise på julafton – Vi är här ensamma, men vi vet att ni finns därute!”

Kvällens första programpunkt var en redovisning av året som gått med projektet Näshulta Vision, hur vi ligger till med vår måluppfyllnad och vad vi har framför oss i år.

Vi återanvände förra årets presentationsmetod, nämligen vårt analoga styrkort – Näshultarullen!

För att spara lite tid hade vi filmat rullen, så vi filmade alltså ett analogt moment och visade det digitalt. Knäppt, men också lite kul med någon slags ”hemmagjord” känsla mitt i allt det tekniska.

Mellan de fasta programpunkterna så klipptes festkommitténs förinspelade frågor till krysset in, och krysset bestod av Näshultabaserade frågor.

Nästa punkt på programmet gällde att klubba igenom förnyat förtroende för ÅKE-gruppen att arbeta vidare under projektets sista år. Med oss via länk hade vi Göran Hogestadh, som agerat ordförande under de två tidigare Bystämmorna. Här strulade tekniken lite och vi fick ingen bild på Göran. Men han hördes som tur var bra! Stämman klubbade igenom förnyat förtroende och vi i ÅKE-gruppen ser fram emot att ro det här sista året i land.

Därefter var det dags för en efterlängtad punkt, både i projektet och under sändningen, nämligen lanseringen av bygdens nya hemsida – näshulta.se! Vi snackade lite kort med Johan Ellingsen från Ellingsen Webbstudio, som arbetat med sidan tillsammans med oss. Han presenterade sedan sidan genom att visa funktionalitet och hur man navigerar. Vi tycker att sidan är jättefin och hoppas att den ska fylla sitt syfte, både för näshultaborna själva, men också för den som är nyfiken på vad som finns i bygden.

När alla kryssfrågor därefter var ställda, var det dags att ge festkommittén lite tid att dra en vinnare. Under den tiden underhåll Håkan med några härliga visor, bland annat ”Mjölkebil” där deltagarna uppmanades till allsång hemma i stugorna.

Kvällens sista punkt blev att utse en vinnare och vi hade en uppsluppen festkommitté med oss live. Vinnaren av ett presentkort på 1 000 kr på Magdakullan blev Elisabeth Riedl.

Vi kan se tillbaka på en lyckad stämma som kunde genomföras med hjälp av flera personer som vi vill tacka:

Mikael Lander för den fantastiskt fina filmen i början av kvällen och för hjälp med filmning av Näshultarullen och Näshultakrysset med festkommittén.

Göran Hogestad för att du gav legitimitet till stämman och ledde oss igenom omröstningen.

Tack till Johan Ellingsen för presentationen av hemsidan och Håkan Andersson för skönsången.

Stort tack också till Christer Nordqvist på Magdakullan för fint samarbete och god mat.

Och hur hade kvällen varit utan vårt härliga Näshultakryss?! Ett rungande tack till vår engagerade och fina festkommitté!

Och utan vår tekniker Alfred Magnusson hade vi stått helt handfallna.

Vi vill också ta tillfället i akt och passa på att tacka alla er som varit med oss under året med Näshulta Vision. Ni som kommit på våra stora träffar och företags-träffar, ni som lyssnat och kommit med input. Utan er, inget projekt.

Vi kan väl summera med att säga att förra året inte blev som vi hade tänkt. Inte för någon av oss. Den här våren ser ut att bli likadan, och vi får bara jobba vidare så gott vi kan utifrån förutsättningarna.

Tillsammans gör vi det bästa av saken, och vi i ÅKE-gruppen ska fortsätta ägna det här året åt att nå våra delmål i samarbete med er och försöka inspirera och hjälpa till med utvecklingen så mycket som vi bara kan.

Allt gott!

ÅKE – Åse, Kristina och Elin

Näshulta Vision