Kultur och fritid

Näshultagården

Näshultagården:

I Kyrkbyn intill Näshulta Friskola ligger Näshultagården, en av Eskilstuna kommuns största inomhushallar för idrott.

Näshultagården är ett resultat av den s.k. ”Näshulta-andan”, då bygden under 90-talet gick samman och med gemensamma krafter byggde gården med egna händer. Det är numera en viktig mötesplats för både fest, kalas, idrott och inte minst den årliga Näshultadagen!

Sedan 2018 ansvarar Näshulta Intresseförening för driften av hallen, som är idealisk för bollsporter och gymnastik och utnyttjas av skolan, föreningar samt för uthyrning till privatpersoner. Då matsal, kök, möteslokaler, elljusspår och badplats finns i anslutning till gården är den perfekt för sport- och lägerverksamhet!

Vill du hyra Näshultagården?

Här hittar du mer info: www.nashultagården.se

Näshultagården

Näshulta kyrka

Näshulta kyrka ligger vid kanten av den glittrande Näshultasjön. Den byggdes redan på 1100-talet, men en omfattande ombyggnad ägde rum under åren 1673 – 1678. Därefter har Kyrkan byggts om och renoverats i omgångar.

Klockstapeln vid sidan om kyrkan uppfördes 1789.
Kyrkan fungerar idag som en viktig mötesplats för bygden. Utöver kyrkans vanliga verksamhet, med dop, begravningar och konfirmationer, finns här inte mindre än två kyrkokörer, och det ordnas regelbundet babysång för de minsta innevånarna i bygden.

För mer info:
https://www.svenskakyrkan.se/husby-rekarnenashulta

Näshulta kyrka

Näshulta kommunalhus

Näshulta Kommunalhus byggdes 1929. Det röda huset med sina vita knutar används ofta vid bröllop, begravningar och andra tillställningar.

Kommunalhuset kan hyras via kyrkan.

Framför huset står en minnessten av Jacob Jonas Björnståhl, född 1731, död 1773. Han var en av Sveriges främsta reseskildrare och vetenskapsmän. Föddes på gården Rotarbol i Näshulta.

Näshulta kommunalhus

Näshulta Fritidsgård

Näshulta har en egen fritidsgård där alla barn från årskurs 4 och uppåt är välkomna.

Fritidsgården håller hus i Scoutstugan och drivs av Näshulta gymnastik- och idrottsförening med ekonomiskt stöd från Eskilstuna kommun.

Den håller öppet varannan fredag (jämna veckor) mellan kl 18.00 – 21.00 under skolterminerna.

Där finns en kiosk som drivs av ungdomarna själva och det går bl.a. spela biljard, pingis, airhockey och TV-spel.

Scoutstugan
Läs mer här.


Föreningar

Näshulta har många aktiva föreningar som alla bidrar till bygdens utveckling.

Störst är Näshulta Hembygdsförening som arbetar med dokumentation, vård och opinionsbildning för att hålla bygdens historia levande. De arrangerar också utflykter i hembygden, temakvällar och resor.

Hembygdsföreningen är också initiativtagare och arrangör av den populära och välbesökta Näshultadagen som går av stapeln i Kyrkbyn varje år, andra lördagen i augusti, samt Julmarknaden vid Hökärr den andra advent varje vinter.

Näshulta Intresseförening fungerar som en paraplyorganisation för alla föreningar.

Gå till föreningsregistret

Sjunga i kör

Näshulta har ett blomstrande körliv, inte mindre än tre körer huserar här, Näshulta församlingskör, Kör Hårt och Näshulta Manskör. Här hittar du information om de olika körerna:

Församlingskören: Länk

Manskören: Länk

Kör hårt: Länk