Efterlängtad kulturdag vid Näshulasjön

NYHET
May 6, 2022
Bildtext: Det svängde ordentligt när Nisse Hellberg t h avslutade kulturdagen på Haneberg.

När hela landet stod på vänt så låg vi i Näshulta Kulturförening i startgroparna för att göra en kulturdag och visa alla att vi fortfarande levde. Denna kulturdag blev annorlunda på flera sätt. Dels flyttade vi den från magasinet på Haneberg till Näshultasjöns strand där scenen var byggd på pontoner i vattnet, dels var det under bar himmel. Haneberg säteri fixade till marken med grävmaskin och gruslass, vilket resulterade i en fantastiskt fin plats att placera stolar på. När scenen väl var på plats så fick den en vacker inramning med Näshultasjön som bakgrund.

Med två månader kvar till spelning lyckades vi få till tre fantastiska artister – Henrik Roos från Eskilstuna, Lise & Gertrud som gästat oss tidigare och sist men inte minst den gamla rockräven Nisse Hellberg, även frontman i Wilmer X.

Först ut var Henrik Roos som spelade några låtar från ett nysläppt album, det femte i ordningen, blandat med äldre låtar. Han gjorde ett fantastiskt framträdande med sitt band. Roos är skapt för att stå på en scen och spela sina egna låtar som är en blandning av Eldkvarn, Winnerbäck och Lundell men med ett eget sound. Det syns när spelglädje finns på scenen och det hade Roos och hans gäng. Att inget skivbolag knutit honom till sig är en gåta.

Sedan var det dags för Lise & Gertrud som satte sig på varsin barstol och levererade covers på sitt eget sätt blandade med ståuppkomik. De får andras låtar att pånyttfödas. Att en cello och två fantastiska röster kan låta som en hel orkester blev vi varse denna kväll. Med vassa och roliga repliker blandade med stor musikalisk genialitet lockade de till skratt och höjning av ögonbryn.

När Nisse Hellberg drar igång sista akten så börjar det svänga ordentligt. Nisse kom ut med sitt album ”Goda tider rullar in” i augusti förra året och är inspirerad av sina resor till Louisiana. Han skulle i och med skivsläpp haft en turné sommaren 2020 men det satte Covid-19 stopp för. Istället blev det en miniturné sommaren 2021 med start på Öland och där Näshulta var sist ut. Det märks att han tillsammans med sitt proffsiga band är rutinerade och det syns även här att de längtat efter att få komma ut och spela för publik igen.

Alla er som missade detta unika evenemang får lyssna och avundas de som var där. Trots att vi hade hoppats på att många fler skulle komma än de ca 120 betalande som var där så var det en fantastiskt lyckad dag. Artisterna stortrivdes både med arrangemang och spelplats. Personalen fick äntligen möta musik och publik. Publiken njöt av alla tre akter samt drack kaffe och åt hamburgare från Magdakullan. Regnet hotade dagen innan men höll sig under speldagen borta och alla var torra men lite kalla när allt var slut.

Tack alla som ställer upp för oss, både personal, publik och artister!

Christer Ilar

ordförande Näshulta Kulturförening

Scenen på en ponton i vattnet skapade en fantastiskinramning på sommarens kulturdag.