Festival med musik och mat på Haneberg

NYHET
September 30, 2022

Bildtext: Persson & Nya Packet var det stora dragplåstret.

Barhäng på borggården, musik och mat! Vad kan gå fel? Ja, möjligen vädret då…!

Den 27 augusti bjöd HP12 in till fest på Haneberg. HP12 är det koncept som Anders Kruhsberg och Fredrik Wennerström provat på under en 12-månadersperiod. HP (=HittePå) 12 (=12 gånger) har under året erbjudit middagar i lokaler vid Haneberg som annars till stor del står tomma och inte används, såsom smedjan, lagården och fårhuset. Men i augusti tog man ett större grepp och bjöd in till en festival med fem artister och fyra maträtter. Allt ägde rum i den s k borggården, på lagårdsplanen som omgärdas av byggnader på tre sidor och höjden upp mot museet på den fjärde.

Allt var synnerligen välorganiserat och man kände verkligen den lantliga stämningen i folkmyllret.

Enkla träbord och bänkar erbjöd sittplatser. Baren var, delvis, byggd av lastpallar och scenen omgärdades av två balvagnar. Mellan husväggarna hängde belysning som i augustikvällen gav ett magiskt ljus över området.  

Maten, fyra rätter, hämtades när man själv ville och i vilken ordning man önskade från fyra olika stationer. Att på en festival erbjudas hamburgare gjorda av rådjurs- och hjortfärs från spelplatsen, dvs gården, tillhör nog inte den vanliga festivalmenyn. Svenska råvaror, närproducerat och väldigt gott – precis som det ska vara!

Musikaliskt inleddes kvällen med Angelina Pavanelli, en ”lokal” förmåga från Eskilstuna som finstämt och med tydliga texter värmde upp publiken. Angelina följdes av Gustav Jonshult, Daniel4ever och därefter de lite mer kända namnen Moa Lignell följt av Persson & Nya Packet.

Trots SMHIs varningar och prognoser höll sig vädret fram till strax före 21, men då kom det – regnet. Inget stilla sommarregn, nej, åska och skyfall. Det var åtskilliga millimeter som kom på kort tid och delar av publiken troppade tyvärr av, men trots vädret fortsatte Persson & Nya Packet att spela – och gjorde det bra. Riktigt bra.  

Själv stod jag kvar, man kan liksom inte bli mer än blöt, och njöt av musiken och den fantastiska stämningen som fanns på borggården vid Haneberg denna kväll. Kan vi hoppas på en fortsättning av detta koncept?

/EVA JONSSON

Moa Lignell på scenen.