Landsbygdsriksdagen besöker Näshulta

NYHET
March 1, 2024

Den 24-26 maj arrangeras Landsbygdsriksdagen, i år med Hela Sverige ska leva Sörmland som värdar. Bakom landsbygdsriksdagen står Riksorganisationen Hela Sverige ska leva. Landsbygdsriksdagen har arrangerats sedan 1989, vartannat år sedan 1996 och är landets största mötesplats för landsbygdsutveckling. Riksdagen brukar samla 800-1000 deltagare – landsbygdsaktivister, politiker och tjänstemän. Arrangemanget varvar föredrag och seminarier med kultur och underhållning och äger i år rum i Nyköping.

2017 utsågs Näshulta framtid av Hela Sverige ska leva Sörmland till Årets landsbygdsgrupp. 2019 var det Näshulta Vision och Näshulta Intresseförening som vann Riksorganisationens utmärkelse Årets Grupp. Jan Kruhsberg blev Årets Eldsjäl på landsbygden Sörmland 2022.

Ett stort antal s k inspirationsresor ska genomföras den 24 maj under Landsbygdsriksdagen, bl a resor till Näshulta och Läppe där man besöker entreprenörer, eldsjälar och grupper som under de senaste åren uppmärksammats för sin lokala landsbygdsutveckling.

En av landsbygdens mest prioriterade frågor är bristen på bostäder, bl a för den äldre befolkningen över 80 år.

Det är främst lokala grupper och fastighetsägare som tagit initiativ till nybyggnation på landsbygden och Sörmland ligger i framkant.

På Haneberg säteri berättar Jan och Anders Kruhsberg om arbetet med gården, om att skapa bostäder och trygghetsboenden för äldre på landsbygden, om mat-, kultur- och musikfestivaler samt om sina framtidsplaner. Besökarna får också information om Näshulta framtid.

Färden går därefter vidare till Näshulta friskola där deltagarna även får höra berättelsen om Näshultagårdens tillkomst. Ett möte med entreprenören Elin Ericsson står också på programmet.

Lunchen serveras på Magdakullan där Christer Nordqvist berättar om gårdsbutiken, caféet och restaurangen med lokal mat i fokus. Därefter går färden vidare till Läppe.

/LENA LINDHOLM