LEADER-projektet Näshulta Vision lider mot sitt slut

NYHET
May 6, 2022
Bildtext: ÅKE-gruppen: Åse Haukebö-Roos, Kristina Larsson och Elin Ericsson på den digitala bystämman 2021.

Vi vill börja med att tacka alla eldsjälar som deltagit under de här två åren som Leader-projektet Näshulta Vision pågått. Alla ni som dykt upp på våra träffar och arbetat framåt tillsammans med oss har varit en förutsättning för att få arbetet med att utveckla Näshulta att fungera. Ni har varit helt ovärderliga – ingen nämnd ingen glömd, ni vet vilka ni är!

Här kommer lite info för att friska upp minnet: Hösten 2017 var Anders Kruhsberg och Elin Ericsson engagerade i Affärsplan Eskilstunas arbete. Det var då tanken om att skapa ett Affärsplan Landsbygd började gro. Tänk att få visa staden att landsbygden är en kraft att räkna med? Vi som lever och verkar på landsbygden vet ju det, men de som lever, verkar och bestämmer i staden, vet de det?  Det finns så mycket landsbygd runt staden och tänk om alla, inte bara staden, drar mot Affärsplan Eskilstunas mål till 2030 – att sänka arbetslösheten? Alla som bor i Eskilstuna kommun borde rimligtvis ha glädje av en positiv utveckling, oavsett om det sker på landet eller i stan. Sagt och gjort – för tre år sedan, närmare bestämt den 17 november 2018, hölls Näshultas första ByStämma. Det blev en riktig succé med 80 gäster. Vi åt gott, drack gott och hade en riktigt trevlig kväll tillsammans. Det vi också gjorde var att, med Göran Hogestadts hjälp, klubba igenom de långsiktiga målen till 2030, tänkta att hjälpa till att dra mot Affärsplan Eskilstunas mål.

De långsiktiga målen för Näshulta löd: skapa 65 nya arbetstillfällen och få 65 nya bofasta elever till Näshulta Friskola.

För att arbeta mot de målen togs beslutet att, via Näshulta Intresseförening, anställa en projektledare som skulle agera spindeln i nätet och arbeta mot delmålen. Bidrag för projektledaren söktes hos LEADER och ansökan godkändes. Vi kunde nu dra i gång arbetet och tre projektledare som delade på en heltid anställdes – Åse Haukebö-Roos, Kristina Larsson och Elin Ericsson – ÅKE-gruppen var född.

När vi drog i gång själva LEADER-projektet Näshulta Vision på riktigt för drygt två år sedan hade vi högt flygande planer om föreläsningar, studiebesök och många möten. Vi vet nämligen att när vi möts så händer det saker. Vad vi inte visste då var att vi under 2020 skulle stå inför en pandemi som skulle bromsa allt vad fysiska möten hette under en lång tid.

Vi blev först rådvilla och visste inte hur vi skulle gå vidare och under en period satte vi projektet på paus. Vi fick lov att ställa om till digitala möten, men under hösten 2020, innan restriktionerna skärptes igen, hann vi med några fysiska träffar, sen var det bara att backa till digitalt igen, så självklart har pandemin påverkat oss, men vi tycker ändå att vi har kunnat genomföra mycket. Vad har vi gjort, undrar ni kanske? På nästkommande sidor här i Bygdebladet finns delmålen och aktiviteterna samlade. Där framgår också om vi nått målen.

Projekt har en tendens att endast pågå under projektets tid för att sedan rinna ut i sanden, men så kommer det inte bli med just det här projektet eftersom Näshultaborna besitter sådan kraft att få saker att hända, en kraft som vi sett många resultat av genom åren. Till exempel planeras Bystämmorna, tack vare Festgruppen och Hembygdsföreningen, vara årligt förekommande och andra onsdagen i månaden kommer företagsfrukostarna hållas – så om du är företagare och intresserad av att samverka med andra företagare är du välkommen att söka medlemskap i Facebookgruppen Näshultas Företagare. Dessutom kommer Hembygdsföreningen fortsätta anordna bussresor i bygden för skolbarnen.

Vi ser fram emot fortsättningen och återigen – tack för den här tiden – vi lär ses.

ÅKE och Näshulta Intresseförening

PS. Vi behåller namnet Näshulta Vision för framtiden. DS