Näshulta brandkårs årsberättelse

NYHET
March 1, 2024

Utryckningar 2023

Antalet var 21 stycken. Ett antal trafikolyckor mest på väg 214. En trafikolycka med dödlig utgång var när en motorcyklist körde på en älg. Båda dog. Vi gjorde upplivningsförsök på motorcyklisten men livet gick inte att rädda. Direkt efter denna insats larmades vi till Ramön där det var fullt utvecklad skogsbrand. Många timmars arbete med mycket material som skulle transporteras med båt till ön.

En annan händelse var en hund som gick ner sig på Hjälmarens dåliga is. Hunden var 160 meter ut från land. Vi skulle med hjälp av hansabräda ta oss ut till hunden, då isen brast 7 gånger. Tur vi hade överlevnadsdräkter. När vi var 50 meter från hunden, så orkade den inte mer. Tyvärr dog hunden trots upplivningsförsök.

4 stycken brand i byggnad. Den allvarligaste var vid Österby fritidsområde där ett hus brann ner till grunden. Ingen var hemma vid tillfället, så ingen blev skadad. Huset gick inte att rädda. På ett annat ställe brann en gräsklippare i ett garage. Där hann vi fram i tid. Ringa skador på byggnaden.
Skogsbranden vid Trehörningen pågick i flera dagar. Det har brunnit 5 gånger vid den sjön sedan 2014. Spridningsrisken var stor. Vandrare som eldat var troligaste orsaken till branden.

En allvarlig trafikolycka inträffade på väg 214 när två lastbilar kolliderade vid Hedensö. Lyckligtvis blev ingen allvarligt skadad. Kunde blivit mycket värre.

Frampå höstkanten var det ”träd över väg” på många platser efter den blöta hösten.

Det mest udda larmet var i december då vi blev kallade till Strängnäs som förstärkning. Skärsläckaren som vi har på stora bilen var den närmaste gripbara. (Skärsläckare är en slags högtryckstvätt, 300 bar med tillsats av ett skärmedel. Med detta verktyg kan man skära genom trä, järn, betong och skära ett litet hål 2 mm för att släcka brand i byggnader).

På hemmafronten har vi efter mycket stångande med byggnadsnämnden äntligen fått bygglov till omklädningsrum för tjejer. Tyvärr gick vi miste om jämställdhetspengar från EU på grund av utdraget byggnadslovsärende. Nu står vi där med bygglov men med oklar finansiering. Vi tror på en lösning så småningom.

I april fyllde vår förening 30 år. Det är då Näshulta Brandkårs kamratförening bildades. Vi har med små medel kunnat bidra så att de som bor i Näshulta ska känna sig lite tryggare.

Vi tackar varandra för ännu ett bra år och har ett nytt år framför oss med fortsatta projekt.

Vid pennan Nils Pettersson