Näshulta Livs har firat 1-årsjubileum

NYHET
September 14, 2023
Bildtext: Veronica Angelöf och Martina Ilar hoppas på fler kunder i Näshulta Livs under vinterhalvåret.

Den 23 juni firade bygdens obemannade butik Näshulta Livs sitt 1-årsjubileum. Efter sommaren 2022, som gick över förväntan, kom sedan vintern med lågkonjunktur och prishöjningar. Kunderna blev färre då sommargästerna flyttade hem och omsättningen minskade. Butiken har dessutom drabbats av flera stölder som är polisanmälda.

Näshulta Livs tillhör kedjan 24SJU, ett växande företag inom franchising. Livsmedelsbutiken drivs av näshultaborna Veronica Angelöf och Martina Ilar. Själva butiksbyggnaden har de köpt och marken utmed väg 214 arrenderas av Arvidstorp.

I Näshulta Livs kan du handla dygnet runt, alla dagar i veckan. Butiken innehåller ca 1000 varor av kända märken samt även varor från lokala producenter som kött och korv från Magdakullan, grönsaker från Mylla och honung från Eriksberg. Vid kassan hänger en lista där kunderna kan framföra önskemål om varor de vill att butiken ska ta hem. Många har förvånats över att den lilla butiken kan ha ett så brett sortiment.

När det gäller prisbilden har man svårt att konkurrera med de stora kedjorna då dessa har lägre inköpspriser. Å andra sidan blir kostnaden för drivmedel lägre då man handlar lokalt. Martina poängterar att Näshulta Livs inte har bensinmackarnas höga priser.
– Vi försöker verkligen hålla nere priserna, säger hon.
– Det är många som säger att de är glada att vi finns, förklarar Veronica. Det känns roligt, som att vi har tillfört något.

En mikrovågsugn i butiken där kunder kan värma färdigmat och en sittplats för dem som vill äta direkt är uppskattade, särskilt bland förbipasserande hantverkare.

Postboxarna utanför butiken för paket från PostNord har tillfört ett mervärde både för näshultaborna och för Näshulta Livs.

För att få tillträde till butiken behöver du ett BankID eller en tag. Då du scannat dina varor betalar du med kort eller swish. Uppstår något problem finns telefonnummer att ringa eller en hemsida att konsultera för att få hjälp.

Hittills har Veronica och Martina inte kunnat ta ut någon lön för arbetet med Näshulta Livs. De har heller inte kunnat börja amortera på sina lån. Dessutom har de ännu inte fått det bidrag från Jordbruksverket som de sökt och räknat med.

– Det är en dyr hobby, konstaterar Martina.
Trots detta avslutar Veronica:
– Det är väldigt roligt, man träffar många härliga människor.

/LENA LINDHOLM