Obemannade Näshulta Livs på gång

NYHET
July 18, 2022
Bildtext: Veronica Angelöf och Martina Ilar satsar på Näshultas första obemannade matbutik vid Ekudden

För 48 år sedan stängde den sista lanthandeln i Näshulta belägen i Svalboviken.  Hållets Diversehandel som öppnade 1875 var den första butiken följd av Alphyddan.

Nu skrivs historia när bygdens första obemannade matbutik snart står på plats vid Ekudden längs väg 214 i korsningen mot Haneberg och Magda.

- Jätteläskigt och jättekul, säger Veronica Angelöf som tillsammans med Martina Ilar ska driva butiken.

Butikens placering med närheten till väg 214 liksom trygghetsboendet Rosendal ses som en stor fördel.

Marken där butiken ska stå arrenderas av Arvidstorp och butiksbyggnaden har köpts av Veronica och Martina. Den levereras färdig och är på 48 m2 där butiken upptar 40 m2 och lagret 8 m2.

Bakom konceptet står 24SJU som är ett nytt kraftigt växande företag inom franchising. I butiken kan du handla hela dagen och hela natten, varje dag, året om. Priserna ligger någonstans mitt emellan stormarknadernas och bensinmackarnas. Affären kommer att innehålla ca 1000 varor av kända varumärken och man välkomnar även produkter från lokala producenter. Det kommer också att finnas möjlighet att föra fram egna önskemål om vilka varor man vill se i butiken.

- Vi vill inte konkurrera ut någon, påpekar Martina. I Näshulta hjälps vi åt.

De båda franchisetagarna räknar med att butiken kräver en 30%-ig tjänst som de kommer att dela.

Idén till butiken fick Veronica och Martina genom sin medverkan i landsbygdsprojektet Näshulta Vision.

Att handla i butiken ska vara enkelt. Först loggar man in med sitt BankID eller en tag för att öppna dörren. När man plockat ihop sina varor scannar man dem i kassan. Slutligen betalar man med kort eller Swish. Skulle kunden stöta på något problem finns telefonnummer att ringa eller en hemsida att konsultera för hjälp.

Planer finns dessutom för boxar för paketutlämning och bord med kaffe.

I butiken finns kameraövervakning och Veronica och Martina poängterar att den som släpper in någon annan med sitt BankID är ansvarig för eventuell stöld.

Eftersom bygglovet är klart och ingen hittills överklagat väntar de båda ivrigt på leveransen av själva byggnaden. Sedan tar det 2-3 veckor innan butiken kan öppna.

- Drömmen är att få öppna till midsommar, säger Veronica.

/LENA LINDHOLM