UPPTÄCK

Vandringsleder

Info om vandringsleder i Näshulta

Majstigen

Majstigen var den gamla landsvägen västerut från Eskilstuna söder om Hjälmaren och den omnämns redan på 1500-talet. Vägen gick ursprungligen från Hållsta i Husby-Rekarne socken, passerade sydligaste delen av Gillberga socken och fortsatte genom Näshulta socken ned till Julita socken och Öljaren. Det var Näshultas största landsväg och en viktig genomfartsled. En underbar tur för att uppleva bygden!

Sörmlandsleden

Sörmlandsleden sträcker sig hela 100 mil genom sörmländsk kulturbygd, fylld av historia, vackra skogar, böljande landskap och glittrande sjöar. En fantastisk möjlighet att få uppleva den unika sörmländska naturen. Det finns ca 100 etapper med olika svårighetsgrad, allt ifrån krävande vandring till stilla söndagspromenader.

Sträcka 24:3 går mellan Kvarntorp – Svalboviken och är 11,5 km. Sträckan löper utmed Näshultajsön längs välskötta badplatser och övernattningsställen med vindskydd och grillplatser.

På med vandringskängorna!

För mer information om Sörmlandsleden och dess sträckor, läs mer här.

www.sormlandsleden.se

Näshulta kyrkpromenad

En trevlig promenad (3,2 km) som går från kyrkbyn till Österby camping längs Näshultasjön. Leden statar och är markerad där byn slutar, mitt emot starten på elljusspåret. Det går även att starta vid kyrkan. Man går då mellan kyrkan och klockstapeln, och rundar det röda hus som används till personalutrymme för kyrkans personal.

Vid Ökna brukar de boende klippa gräset ner mot sjön, men leden går över gräsplanen så det går bra att gå där. Det finns ledmarkering på båda sidor fram till campingen. Tillbaka till starten följer man den lilla vägen, där finns inga markeringar.

Det går bra att parkera vid Näshultagården.

Näshulta kyrkpromenad (3,2 km)

Magda – Vidökna

En lite längre vandring (ca 9 km) som går längs lågtrafikerade grusvägar. Den är inte markerad men följer bara körbara vägar. Starta vid Magda, efter 350 meter ta till höger mot Lövstugan. Det finns en liten fågelsjö på höger sida där man kan se sjöfåglar och höra Rördrom. Vid St. Spetby ligger den gamla skolan som numera är bostadshus.

Snart kommer man ut på en större grusväg, Majstigen, som du följer fram till Marietorp, där du svänger höger. Marietorp var ett gammalt skjutshåll runt sekelskiftet 1900. Ett ställe där resande kunde byta hästar mellan två gästgiverigårdar. Majstigen fick också vara kungsväg då Karl XV har färdats där och rastade vid Marietorp.

Efter ca två km längs åkermark ligger Vidökna, som tidigare var Näshulta prästgård. Nästa gång du svänger av, är det mot Lövlund som du passerar. Sista två kilometrarna går vägen längs åkerfält och vackra ekbackar.

Vid Magda ligger Magdakullans, restaurang och café som har öppet på helgerna. Rekommenderas varmt att avsluta vandringen med deras goda mat och konditori. Länk till Magdakullan.se

Det går bra att parkera vid Magdakullan.

Magda – Vidökna (9 km)

Korta Magdarundan

En vandring (4,5 km) som går längs lågtrafikerade grusvägar. Den är inte markerad men följer bara körbara vägar. Starta vid Magda, efter 350 meter ta till höger mot Lövstugan, eller fortsätter rakt fram. Det är en rundslinga. Det finns en liten fågelsjö mellan Lövstugan och St. Spetby där man kan se sjöfåglar och höra Rördrom. Vid St. Spetby ligger den gamla skolan som numera är bostadshus.

Den lite större vägen mellan avtagsvägarna till St. Spetby och Mosstorp heter Majstigen och var den gamla landsvägen västerut från Eskilstuna söder om Hjälmaren. Majstigen fick också vara kungsväg då Karl XV har färdats där för länge sen.

Man kan passa på att ta en extra tur och titta på fågellivet vid Prästsjön. Från Magda går du en liten väg förbi Hultstugan och viker därefter av vid markeringen till utkiksplatsen vid Prästsjön. Där finns gått om sjöfågel och man kan sitta vid bord med bänkar.

Vid Magda ligger Magdakullans, restaurang och café som har öppet på helgerna. Rekommenderas varmt att avsluta eller inleda vandringen med deras goda mat och konditori.

Det går bra att parkera vid Magdakullan.

Korta Magdarundan (4,5 km)