Näshulta Hembygsförening

Välkommen till hembygdsföreningens hemsida!

Nyheter

Kvällsvandring till Prästsjön och Magdas hagmarker

Torsdag den 11 maj med start 18:30 vandrar vi under ledning av Nicke Helldorff  från Magda gård ner till Prästsjön där vi bestiger Prästsjöberget. Där möts vi av en fantastisk utsikt och förhoppningsvis flera fågelarter. Efter nedstig-ningen tar vi oss via hagmarkerna tillbaka till Magdakullan där kaffe och kvällsmacka väntar på oss. 

Vandringen på c:a två km kommer att ta ca 1½ timme och gå i fågelskådar-tempo, d v s lugnt. Det är enbart biten upp på själva berget som är lite knölig annars går vi på jämn väg.

Årsmöte

Nu har föreningen hållit årsmöte i Näshulta skolas matsal, restaurang Tuppen.
Årsmötet leddes förtjänstfullt av Kjell Karlsson.
Stig Eriksson, Elin Ericsson och Kristina Larsson hade undanbett sig omval och ersattes med Gerd Fagerström, Ulla Widén och Karl-Göran Karltorp. I övrigt omvaldes styrelsen. Se styrelsen sammansättning under "kontakt".

Efter årsmötesförhandlingarna underhöll gruppen VÅJS med skön stämsång, vi fikade till och köpte lite lotter medan Torbjörn Andersson informerade lite om kommande aktiviteter. Håll ögonen på hemsidan för fortlöpande information!

Julmarknad
Lördagen, den 3:e december, andra helgen i advent, kunde vi åter hålla julmarknad vid Hökärr. Marknaden var välbesökt och även om det inte fanns så mycket snö, bjöds det på viss julstämning då termometern visade några minusgrader och därmed skapade lite rimfrost.
1 500 kronor, som är en del av bordshyran för våra utställare, har vi skänkt till barnen i Ukraina via UNICEF. Vi hoppas att de kommer till nytta i ett hårt och orättvist drabbat land.

Hembygdsföreningen passade på att dela ut årets julgåva som i år, återigen, består av en almanacka med bilder från Näshulta. Är du ännu inte medlem, men skulle vilja ha en almanacka, kan du enkelt bli medlem genom att kontakta oss. Är du medlem och vill ha en extra kalender finns det några över till försäljning, hör av dig! 

Öppet Hus, Sockenstugan
Som traditionen bjuder höll vi öppet hus i Sockenstugan i samband med Alla Helgons Dag.
Arrangemanget var välbesökt då ett femtiotal, minst, besökare tittade in för en kopp kaffe och en pratstund. Många var också nyfikna att titta på torpinventeringen och de gamla skolkorten som finns samlade. Nytt för i år var att vi kunde visa den samling tidningsurklipp som vi fått förmånen att förvalta efter Birgitta Lindman, något som var väldigt uppskattat.

Snart är det jul igen...
Den 3:e december bjuder vi in alla till julmarknad vid Hökärr! 
Som medlem kan du då också hämta din julgåva som i år består av en väggalmanacka för 2023 med vackra bilder från Näshulta.
Är du inte medlem så blir du det enkelt där och då! Välkommen! 

Öppet Hus i Sockenstugan

I samband med All Helgona helgen bjuder vi traditionsenligt in till öppet hus i Sockenstugan. Kaffepannan är varm mellan 13:00 och 17:30 lördag den 5 november för dig som vill prata bort en stund och kanske få hjälp att leta efter släktingar och goda vänner i våra arkiv.

Varmt välkommen! 

Släktforskning

Vi i Näshulta Hembygdsförening har länge talat om att starta en studiecirkel i släktforskning och nu är det dags. Vi bjuder in till ett informations- och uppstartsmöte den 20 oktober klockan 19:00 i brandstationen, Svalboviken. Där har vi utrustning så vi kan koppla upp och visa vad man kan göra.

Sören Andersson kommer att visa smakprov på hur man gör och vad man kan finna i historien.

Som deltagare i cirkeln får man tillgång till lärobok och licens till de databaser man behöver.

Frågor? Kontakta Hans Eriksson, 070 830 17 19.

Skolresa

Varje år ordnar Hembygdsföreningen en skolresa för eleverna i årskurs 1 till 6, som i år genomfördes den 16:e september. Den här gången blev det en resa inom kommunen. I Eskilstuna besökte vi först Munktellmuseet där vi blev omhändertagna av två guider som berättade om museet och om hur verksamheten en gång i tiden startade i Eskilstuna. Det var en intressant genomgång och eleverna kunde ställa frågor under tiden, vilket några gjorde. Efter genomgången fick vi vandra runt på egen hand och det var tillåtet att provsitta i alla traktorer och maskiner och låtsas vara förare. Alla var mycket ivriga att prova så många och stora maskiner som möjligt.

Efter Munktellmuseet gick vi vidare till Eskilstuna stadsmuseum. Där kunde vi inta den lunch som Näshulta skolas kök förberett och vi tagit med.  Efter lunchen visade två guider bilder och berättade om Eskilstuna från förr och nu. Härefter delades eleverna upp i två grupper och hade olika aktiviteter som passade respektive åldersgrupp.

Detta var en rolig och givande dag både för elever och medföljande vuxna! 

Julmarknad

Den 3:e december planerar vi att anordna en julmarknad vid Hökärr.

Vi söker i första hand lokala hantverkare, eller hantverkare med anknytning till Näshulta, men kan vara öppna för andra förslag.

Har du något du vill visa upp och sälja, hör av dig, snarast, via mail till

nashultahembygdsforening@hotmail.com

Näshultadagen

 

Äntligen! Efter ett uppehåll på två år kunde vi åter genomföra den traditionella, 34:e Näshultadagen!

Det blev en varm, men mycket lyckad och uppskattad dag.
Inne i Näshultagården visade utställarna upp sina alster till försäljning. Det fanns allt från små väderkvarnar i trä, till böcker och bakat, virkat och stickat, silversmide och lammskinn.  En plan över det planerade trygghetsboendet vid Kyrkbyn visades upp och hembygdsföreningen sålde både lotter och profilmaterial såsom flaggor, paraplyer, dekaler och korrespondenskort.  Nya medlemmar fick vi också, så kul! 

På planen utanför hallen fanns företag som erbjöd sina tjänster och demade olika maskiner, brandkåren erbjöd barnen att prova brandsprutan och kaninerna hoppade. Här fanns även försäljning av blommor och grönsaker. Dessutom underhöll Munktellsextetten vid flera tillfällen under dagen.

Ingen behövde gå hungrig då flera olika erbjudanden av mat och fika fanns att köpa samt – naturligtvis – även både sockervadd, godis och glass.

Då det är ett valår kom samtliga inbjudna politiska partier i kommunfullmäktige för att prata med besökarna.

Ett stort tack till alla som hjälpt till med förberedelser inför och efterföljande återställande av hallen, er ideella insats är beundransvärd.

 

Näshultadagen 13 augusti

Nu pågår förberedelser som bäst inför den 34:e Näshultadagen - alltid andra lördagen i augusti, dvs i år den 13:e.

Har du något du vill visa upp? I den här länken hittar du information om hur du gör för att få vara med! Välkommen! 

Inbjudan till utställare 2022.pdf

Näshultarundan

Den femte juni genomfördes ännu en Näshultarunda. Ett trettiotal utställare runt om i socknen öppnade upp sina hem, garage, bodar eller trädgårdar för att erbjuda hantverk, loppis eller något ätbart.  Hökärr, Hanebergs gårdsmuseum, skolans matsal och Sågen blev utgångsställen där Hembygdsföreningen samlades för att dela ut kartor och ge ytterligare information. Solen sken och Näshulta visade upp sin allra bästa sida i försommartid.

Rapsfält

Näshultadagen

Äntligen tror vi att vi åter kan arrangera Näshultadagen! Det är två år som det inte varit möjligt p g a pandemin, men nu både vi tror och hoppas att det åter ska vara genomförbart.

Lördag den 13 augusti ses vi i och omkring Näshultagården. Mer information kommer, dels här, dels på vår Facebooksida.

Måndagsvandringar

Varje måndag, under terminerna, sker sk måndagsvandringar i Näshulta med omnejd. Vandringarna är till för alla och går på mindre vägar och stigar. Sträckorna är mellan sex och 10 km och egen kaffetermos tas med.

Information om varifrån kommande vandring utgår läggs ut på vår Facebooksida under helgen innan! Alla välkomna att delta!

Prästsjön Näshulta